Hur blir man fastighetsförvaltare

Då man går i tankarna på att bli fastighetsförvaltare redan i gymnasiet så kan det vara bra att veta ungefär vilken väg man ska ta in på den branschen. Det kan vara skönt att veta hur lång väg det är till att bli fastighetsförvaltare så att man är säker på att det verkligen är det man ska göra. Här kommer vi att gå igenom hur vägen dit går.

Val i gymnasiet
När man ska välja linje i gymnasiet och ska välja program så är det som passar bäst VVS och fastighetsprogrammet. Det finns också att välja på El och energiprogrammet som har en hel del passande innehåll för yrket. Man kan inte bara bli fastighetsförvaltare genom att gå dessa linjer på gymnasiet. Efter gymnasiet krävs det att man går på en yrkeshögskola eller på universitetet som har dessa utbildningar.

El och energiprogrammet
Att gå den här linjen kommer ge dig en massa information som är väldigt bra att ha som fastighetsförvaltare. Då kommer du att vara bra förberedd för utbildningen du ska göra på högskolan efteråt. Ångrar du dig och inte vill bli fastighetsförvaltare längre så har du ändå stor möjlighet att kunna jobba med elinstallationer, miljö och vattenteknik, automatiserade system och dylikt vilket inte är fy skam det heller.

VVS och fastighetsprogrammet
Det här är ett val du kan göra på gymnasiet som är förberedande för en massa yrken efter gymnasiet. Du får kunskapen inom rör och VVS, hur man jobbar med olika värmepumpar och dess installationer. Kyl och ventilation är något du också kommer få kunskap om men så klart även hur man sköter fastigheter.

Väl i yrkeshögskolan
Du kan hitta kompletta utbildningar på en yrkeshögskola där du vill utbilda dig till fastighetsförvaltare. De har även vissa kompletterande utbildningar om fastighetsförvaltning man behöver tillägga vissa delar. På YH-myndigheten hittar man dessa utbildningar och vart de finns.

Vad som krävs för att komma in på yrkeshögskolan
Om man vill utbilda sig till fastighetsförvaltare så måste man uppfylla vissa grundkriterier från gymnasiet. Man måste först och främst ha högskolebehörighet för att komma in på högskolan eller en så kallad yrkesexamen efter en 3 årig gymnasiegång. Du måste ha utbildning på 2.5 år som motsvarar 500 högskolepoäng.

Alternativet är att du kan ha högskolebehörighet och en universitetsutbildning där du har fått 180 poäng som är lika med en kandidatexamen.

Detta är de vägar du kan ta som är de mest rekommenderade att följa då du funderar på att bli fastighetsförvaltare. Följ de alternativen som du tycker känns mest rätt för dig så att det både blir roligt och lärorikt på samma gång.

Posted on Categories All, B1, KE