Hur lägger man tak? Jo man gör så här

Att lägga tak är ett brett ämne och det blir svårt att täcka allt som har med takläggning att göra i en artikel. Jag kommer därför att fokusera i huvudsak på hur man lägger takpannor i den här artikeln men även ge en liten överblick över hur ett takarbete går till. Att lägga tak på egen hand är ett rätt så kul jobb, om man har tålamod och lite erfarenhet av hantverk som takläggning eller någon med erfarenhet som kan hjälpa en med jobbet. Är man inte någon hantverks-entusiast skulle jag dock rekommendera att man anlitar en takläggare eftersom det är dumt att chansa när det kommer till tak. Taket är husets viktigaste del för takläggning och måste absolut hålla tätt vad som än händer.

Ett takarbete startar med en inspektion

Först och främst behöver man veta vilka åtgärder som krävs för att säkerställa takets hållbarhet. Det är ofta bra att anlita en professionell takläggare – stockholm för inspektion så man kan veta med säkerhet vad som behövs göras. Ibland kan det räcka med några mindre reparationer så håller taket i flera år till innan det behövs bytas ut.

Skall taket läggas om

Då börjar man med att riva det gamla taket och göra sig av med materialet. Ibland kan man lämna det gamla takmaterialet till stället där man köper nytt tak och på så sätt få rabatt på köpet.

Kontrollera underlagspappen

Lägger man pannor är det viktigt att underlagspappen är intakt eftersom det skapas kondens under taket som kan leta sig ner i huset om man har otur. Är pappen skadad gör man bäst i att byta ut hela pappen. Efter pappen är på är det dags att sätta upp läktarna, som alla takläggare vet är det viktigt att läktarna är korrekt utmätta annars blir överlappningen fel vilket leder till att taket inte riktigt håller tätt och då håller det inte alls lika länge.

Överlappningen måste stämma

När man lägger pannor är det viktigt att överlappningen stämmer från början, är den lite off i de första raderna blir det ofta bara värre och värre desto längre man kommer så om man märker att något är fel är det bäst att rätta till det så fort som möjligt.