Tapetsering för nybörjare

Att tapetsera är ett härligt hantverk, när man väl vet hur man skall göra. Innan dess kan det vara ganska krävande och gå fel på flera olika sätt. Inte minst kan man helt plötsligt stå med foten i en hink klister eller ha en vägg full av bubblor. Det kan helt enkelt bli så att man behöver ringa en professionell målare mitt i jobbet och lämna över tyglarna. Professionella målare är mästare på att tapetsera och att se dem göra det är som att se en balettdansös tävla i OS. Om du är modig och vägrar anlita målare så skall jag ge dig några tips i den här artikeln så att du kan undvika de största fallgroparna.

Planera ditt arbete så går det smidigare

När det kommer till tapetsering som de flesta hantverk så är en planering bra att ha. Då kan man få en överblick över tidsåtgång och hur man fixa måleri och målare så man hamnar i färre knipor. Det är lättare att hålla reda på vilka verktyg och material som behövs och det blir helt enkelt färre stressmoment.

  1. Börja med att välja vilka tapeter du vill ha och ta med dig några provbitar hem för att se hur de ser ut i ljuset i det rum du skall tapetsera.
  2. Mät hur mycket tapet du behöver och lägg till några extra meter eftersom du troligtvis inte kommer att lyckas med första våderna du sätter upp.
  3. Många tillverkare låter dig lämna tillbaks rullar du inte använder, kontrollera med målarenstockholm.nu om det är så med den tapet du valt. I sådana fall skadar det inte att ta med ganska mycket extra tapet hem.
  4. Kolla så att du verkligen har allt som behövs. Jag kommer att göra en lista längre ner i artikeln.
  5. Sätt mjölkpapp på golvet och ta undan alla möbler så att du har fri arbetsyta.

Vad du behöver för att tapetsera

En stor och skarp sax, snöre, tumstock en metallskydd, tapeter, sandpapper, tapetklister, trasor, en klisterhink, en kantskärare, tvättsvamp, skyddsplast och en klassisk verktygslåda. Det kan även vara bra att ha stege om det är högt i tak annars kan det räcka med en stabil stol. Det beror lite på din rörlighet och hur vida du lätt kommer upp och ner på en vanlig stol.