Fakturaförsäljning – I fem steg

Funderar ni på att börja med factoring och få loss kapital genom fakturaförsäljning eller fakturabelåning? Så här går det till i fem enkla steg.

  1. Skriv avtal

Börja med att jämföra flera banker och kreditbolag och deras tjänst kring factoring. Det kan exempelvis innebära att det är factoring med regress (eller utan) samt prisnivåer. Då företagen har något olika kundgrupper finns fördel i att jämföra de olika tjänsterna för att hitta det företag som erbjuder factoring som passar ert behov.

Nästa steg är att skriva avtal med ett av dessa företag. Till viss del går det även att förhandla fram förbättrade villkor beroende på omsättning och vilka tjänster som önskas. Att skriva ett avtal innebär däremot inte att fakturor måste säljas – bara att man har möjligheten.

  1. Skapa faktura

När en kund ska faktureras kommer kreditbolaget att göra en kreditupplysning och kreditbedömning. Detta för att de inte ska köpa fakturor som är utställda till företag med extremt svag kreditvärdighet. Det blir därmed en säkerhet för dem på lång sikt.

  1. Skicka faktura

När sedan fakturan ska skickas sker detta via det gemensamma systemet. Det går att skicka via post, mail eller andra digitala kanaler. Det enda som skiljer är att det på fakturan framgår att det är ett factoringbolag som har hand om fordran och att det är till dem man ska genomföra betalningen.

  1. Få pengarna

En av de två stora fördelarna med factoring är att man får fakturan betald inom någon dag från att den skapas. Efter att fakturan skapats och skickats ut betalas köpbeloppet ut till företagets bankkonto efter de ska sälja fakturor med factoring. Därmed kan man själv bokföra den som betald och använda dessa likvida medel till nya inköp eller investeringar.

  1. Klart – eller?

Om kunden har frågor kring denna faktura är det kreditbolaget som ska kontaktas. Detsamma om kunden inte har möjlighet att betala eller vill hitta en lösning i en avbetalning. På så vis kan man som företagare alltså helt och hållet gå vidare och fokusera på nästa kund. Men det finns undantag. Detta om du valt att ha factoring med regress.

I detta fall innebär regress att kreditbolaget säljer tillbaka fakturan till företaget i det fall som fakturan inte blir betald. Därmed tar de ingen risk gällande betalningen vilket innebär att mycket liten procent av beloppet betalas i avgift.

Men väljer man factoring med regress innebär det även att man inte med säkerhet kan släppa ansvaret för en faktura. Den kan nämligen komma tillbaka på grund av denna regressregel.

Den andra stora fördelen med factoring är just betalningstryggheten. Väljs tjänsten utan regressrätt kommer visserligen kostnaden bli större men i gengäld är man helt säker på att få sina pengar. Efter att kreditbolaget betalat summan för fakturan är det helt deras ansvar. De kan inte kräva att få sälja tillbaka den oavsett om gäldenären vägrar att betala. Om kunden däremot bestrider dess faktura kan frågan gå tillbaka till dig som företagare.

På detta sätt skapar factoring flera fördelar för de som använder tjänsten. Men som nämnts i början är det viktigt att jämföra de olika bolagen eftersom det kan skilja i både pris och tjänster som de erbjuder.